2012. febr. 6.

Farsangi szalagos fánk

*Kiemelt Bejegyzés*
  • 1 kg + egy evőkanál liszt
  • 3 tojás
  • fél dl rum
  • 50 g élesztő
  • 10 dkg + a sütéshez olaj
  • 5 dl + fél dl langyos tej (az élesztő felfuttatásához)
  • 1 csipet só
  • lekvár
  • 1 teáskanál cukor ( + porcukor)
  1. A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt 1 teáskanál cukor hozzáadásával.
  2. A lisztet, a sót, a tojásokat, a rumot és a felfuttatott élesztőt egy nagy edénybe tesszük és (akár robotgéppel is) elkezdjük összegyúrni.
  3. Közben hozzáadjuk a tejet és az olajat.
  4. A tésztát hólyagosra dagasztjuk.
  5. Egy evőkanál lisztet rászórunk a tetejére és meleg helyre tesszük míg kétszeresére nem kel (ez kb. 1-2 óra)
  6. Egyszer átgyúrjuk (nem robotgéppel) majd kézzel kinyújtjuk kb .egy cm. vastagságúra (a sodrófát azért nem használhatjuk mert kinyomjuk a levegőt a tésztából és ezért nem lesz jó íze a sütés után)
  7. Kiszaggatjuk a fánkocskákat.
  8. Annyi olajat melegítünk amennyi elfedi a fánkokat (legyen jó meleg az olaj de ne túl forró)
  9. Süssük ki a fánkokat (1-2 percig az egyik oldalon fedővel a másik oldalt fedő nélkül rövid ideig)
  10. Lekvárral (, és porcukorral tálaljuk).
Tippek:
  • Este rakjuk össze a tésztát így jobban megkel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése