2015. júl. 5.

KreaTív Konyha: Mángoldos pirítós, Mángoldfőzelék

Hozzávalók:

  • Mángold
  • víz
  • fokhagyma
  • olaj
  • bors
  1. A mángoldleveleket mossuk meg, húzzuk le a levélnyélről. A csigarágásos leveleket dobjuk ki, vagy vágjuk ki, ha kevés a lyuk.
  2. A levélnyeleket és a leveleket külön edényben tegyük fel főzni, de hideg vízben. A leveleket elég ujjnyi vízben főzni, a levélnyeleket inkább fedje a víz. Mindkettőt puhára kell főzni. A leveleket kb 10 percen keresztül főzzük, a felrakástól számítva. Ha leszűrjük, a leve mehet a levélnyelekre. A levélnyeleket kb 15 percen keresztül főzzük, amit ennél tovább kell főzni azt ki kell dobni, mert olyan az íze mint az elöregedett spárgának (ezek a már öreg levélnyelek, amik már szinte a földön fekszenek).
  3. Olajon pirítsunk meg pár gerezd fokhagymát. Tegyünk hozzá sót, borsot (esetleg csilit) és forgassuk bele a mángoldot (külön a levelet és a levélnyelet). A mángoldleveleket tegyük pirítósra, vagy együk főzeléknek. Spenótszerű íze van, csak nem annyira vasas. A levélnyeleket is főzelékként együk, de azt nem kell pirítósra tenni. Ennek spenótos-céklás íze van. (A mángold a cékla közeli rokona.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése