2015. júl. 17.

Kert: A csiga

A kertben reggel megrágott növényeket vagy levél nélküli növényeket látunk. A földön és a növényen nyálcsík. Biztosak lehetünk benne, hogy (meztelen)csiga van a kertünkben. Ha narancssárga és kb 10 cm vagy fehér-fekete és kb. 20 cm akkor az spanyol csiga, irtani kell. Engem annyira zavarnak a meztelen csigák, hogy a kertben lévő pár db házas (éti) csigával már nem is törődöm nagyon, hanem csak arrébb teszem, a spanyol csigák többet ártanak.

Mit lehet ellene tenni?
Csak biomódszereket fogok felsorolni, mert én ezeket használom.

Kézi gyűjtés:
Este 11 körül már sok csiga "vadászik" a növényeinkre. Ilyenkor érdemes kimenni és összegyűjteni őket. Kb. fél-egy óra alatt a csigák nagy részét megtaláljuk ami kint van. Figyelni kell arra is, hogy hallani lehet ahogyan eszik a növényeket/másznak. Pl. a hagymát amikor rágják azt lehet hallani. Egyes növényeket imádnak: kicsi magoncok, káposzták, karalábé, karfiol, tarlórépa (kerékrépa, fehérrépa), mángold(ha kicsi), eper (termés), hagyma, édeskömény (ha útban van), kakukkfű, petrezselyem, uborka, dinnye, cukkini, tök (kevésbé), vízitorma, saláták, bazsalikom, krumpli/burgonya (ki mit szeret).
Virágok: kerti tradeszkancia, őszirózsa, fáklyaliliom, sásliliom, büdöske (egy éjszaka alatt az egészet megeszik), krizantém, árnyékliliom (puhább levelűek), petúnia, dália, kána/canna/kanna/rózsanád (ki hogy ismeri), gyűszűvirág.

Permetezés:
A csigák nem szeretik a rezet. Ha a kedvenc növényeinket réztartalmú szerrel (én Bordóilé+kénnel) permetezzük be, akkor ezeket békén fogják hagyni. Ha a csigákat fújjuk le, akkor azok lepotyognak a növényről.

A gyűjtött csigákat ha beszorozzuk hússzal akkor megkapjuk, hogy kb. hány csiga van a kertben. Például egyik nap 113 csigát gyűjtöttem tehát 113X20=2260 tehát ennyi csiga volt a kertemben.
Ha kinthagyjuk az elpusztult csigákat, akkor azokat a következő meg fogja enni. Jó csali, csak undorító. Meg legalább nem a növényeket eszik.

Kávé/tojáshéj/műtrágya:
Ha ezekkel körbeszórjuk az ágyásokat, akkor a csigák kevésbé tudnak bemenni.

Mit nem érdemes ellenük tenni?

-Indiai futókacsa- A csigákat megeszi ha van a közelben víz, de nem biztos, hogy rendes körülményeket tudunk neki biztosítani (főleg télen).

-"Hajítsd át a szomszédba"- A szomszéd megsértődhet, a csigák pedig visszajöhetnek.

-Sörcsapda- Éjszakánkét csak pár csigát lehet velük fogni, és minden nap cserélni kell benne a sört.

2 megjegyzés:

  1. Elég kilátástalannak tűnik a küzdelem, de a kávézaccosat kipróbálom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Néhány napnyi "vadászás" után sokkal kevesebb csiga lesz :) . De a kávézaccos is jó módszer, még táplálja is a növényeket.

      Törlés